úterý 20. ledna 2015

Běhání v zimě?

Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody...

Takže v dnešním článku vás nebudu přesvědčovat, ať nazujete běžecké boty a vrhnete se do sněhu. Prostě buď chcete nebo ne :D
Občas je sice pěkně těžké vyběhnout když sněží, je zima a nebo fouká, ale běhání v zimních měsících prostě má své výhody (a taky něco do sebe).

V první řadě, pokud jste s během začali už na podzim, tím že si dáte v zimě pauzu pošlete svoji vydřenou formu a kondičku do kytek. Neříkám, že úplně, ale při prvním letním výběhu to pocítíte, to mi věřte. Navíc, podle statistiky k nejvíce zraněním běžců dochází v březnu a v dubnu. Jednoduše proto, že si myslí, že po zimní pauze se můžou vrátit ke svým tréninkům jakoby se nechumelilo (ale ono se chumelilo! Doslova!)
Pokud si tedy dáváte od běhu na zimu pauzičku, doporučuju zvážit alespoň běžecký pás ve fitku a nebo vzít v úvahu to, že jarní začátky by měly být trošku pomalejší. Kapitola sama o sobě jsou samozřejmě ti, kteří si zimní běhy můžou nahradit běžkováním někde na horách. Těm jenom tiše závidím, ale ani na jejich místě bych se zimního běhání nevzdala úplně.

Takže si můžeme vybrat. Buď si přes zimu hodíme nohy na stůl, řekneme běžecké kondici pápá a na jaře se budeme potit, fňukat a dostávat do kondice a nebo?
Nebo vyběhneme v zimě, nasbíráme kilometry, potrénujeme pevnou vůli a na jaře? Můžeme být jenom příjemně překvapení! Tvrdší zimní podmínky pominou a běh bude (skoro :D) jako procházka rájem :)
Jeden z mých nej, nej, nej běhů <3 Začínat takhle den? To chceš!

Další plus pro běhání v zimě je, překvapivě - sníh. Když budete opatrní dá se totiž běhat i na sněhu, musíte jen dobře zhodnotit situaci. Pod sněhem nebo na částech vaší běžecké trasy by určitě neměla být ledovka a ani břečka. Naším cílem není se rozmáznout na chodníku ani si nic zlomit. Když nepřicházejí v úvahu chodníky, zkuste stadion, běžeckou trať a nebo les (prostě cokoli, kde lidi ještě nestihli ten sníh rozšlapat aby zbřečkovatěl/zledovatěl).
Ještě jednou upozorňuju - opatrně.
A co je teda tak skvělého na běhání ve sněhu? Jednak vyzkoušíte něco nového, ozvláštníte trénink a dáte tělu zabrat způsobem jaký ještě nezná, dalším velkým pozitivem je hromada vyplavených endorfinů...ale to už musíte jít trošku do extrémů :D
Přísahám, že nikdy nezapomenu na ten pocit - čerstvý sníh, asi po kotníky, louka, všude kolem lesy, naprosté ticho a klid...a já se řítím dolů z kopce, sníh se mi sype do bot (kdo by čekal, že ho na té louce bude tolik, díky bohu za kvalitní lyžařské ponožky), křupe mi pod nohama a já se cítím jako bych se vrátila někam do dětství. protože tenkrát nám nevadilo se při sáňkování pořádně vyválet ve sněhu, tenkrát nám nevadilo ve sněhu BĚHAT, pamatujete si to? Dokonce běhat do kopce. A ještě za sebou táhnout sáňky :D
Jak už jsem v jednom článku o běhání zmiňovala - stav totální euforie přináší buď rychlé sprinty a nebo pomalejší běhy přes hodinu. Dneska vám řeknu tajemství...je ještě něco mezi tím. A to jsou některé závody a uplně crazy běhy. Ten v čerstvě napadaném sněhu byl jeden z těch nejlepších ♥


(Běhání v zimě má samozřejmě svoje specifika a je potřeba si pohlídat pár věcí, ať doběhnete v pohodě, bez zranění a vůbec, ať to není boj, ale radost. Tyhle specifika stručně naťuknu v některém z dalších článků :))

Žádné komentáře:

Okomentovat