pondělí 12. ledna 2015

Pět tipů, jak si líp užít běh

S novým rokem přichází hromada nových předsevzetí. Na začátku ledna jsme namotivovaní k zbláznění, rozhodnutí radikálně změnit svůj život, objevit svoje lepší já, začít zdravě jíst, hýbat se... A pak zjistíme, že to není tak úplně jednoduché. Přijdou první překážky. A hlavně ten rozhodující moment - vzdáme to a nebo dáme těm překážkám pořádně na prdel?! :D
Dnešní článek je věnovaný těm, kteří se rozhodli začít s běháním nebo se k běhání po delší době vrátit. Sama to moc dobře znám - všude čtete ódy na běh, na instagramu na vás vyskakují fotky běžeckých bot, usměvavých (a fresh, nezpocených běžců), vaši přátelé sdílejí na profilech svoje běžecké úspěchy...a všechno to působí sakra jednoduše! Prostě vyběhnete, skoro nic k tomu nepotřebujete a za chvíli se dostaví pocit podobný orgasmu! Alespoň tak to tedy vypadá a přesně tohle asi usoudíte podle všech indicií okolo vás. Jaké je to pak zklamání!!
Zjistíte, že se potíte. Hodně. Jste zadýchaní. Umíráte. Cože, tohle je teprve kilometr?
A naráz tak nějak nechápete, co na tom běhu všichni vidí. A máte sto chutí s tím seknout.

Začátky občas bývají krušné. Pro někoho víc, pro někoho méně :)


 Proto v tomto článku přináším pár tipů jak si běhání ulehčit a hlavně jak si ho víc užít (protože o to nám jde v první řadě :)) Pokud se u běhání občas trápíte nebo prostě jen máte pocit, že se potřebujete posunout trošku dál, zamyslete se nad následujícími body :)

- Warm up - je to stejné jako s vaším autem - taky nemá rádo studené starty, že? Proč tedy trápit studeným startem vlastní tělo? Začtěte vždycky rychlejší chůzí a alespoň základním protažením. Pak se vám poběží mnohem lépe.

- Zpomalte! Mnoho začínajících běžců běží zbytečně rychle. Zaměřte se raději na počet kilometrů a zbytečně se nehoňte. Zkuste uběhnout více kilometrů než obvykle, ale v mnohem pomalejším tempu. Možná zjistíte, že vám to vyhovuje více a běží se vám snadněji. Mě osobně tohle pomáhá i psychicky. Vždycky si řeknu - "Klídek, vždyť se do toho cíle nějak pomalu doželvím, žádný stres" A pak to běží úplně samo, vážně :D

- Hlídejte si techniku. Když už cítíte, že už nemůžete, zkontrolujte si techniku běhu.
Máte ruce? Na každé straně jednu? Nebo alespoň chapadla? Popřípadě nějakou ruku navíc? Výborně! A pomáháte si těma rukama? Nebo kolem vás jen neřízeně vlají? Nezatínáte zbytečně dlaně? Neděláte moc dlouhé kroky? Uvolněte se...
Já sama většinou zjistím, že neběžím bůhvíjak technicky dobře a v momentě, kdy se na to zaměřím cítím okamžitě příval nové energie.

- Dejte svému běhání řád. Zkuste si vytvořit nějaký plán a dodržet ho. Nebo si alespoň stanovit dny, kdy si půjdete zaběhat. Bez plánu se může snadno stát, že si vyběhnete třeba tři dny po sobě, ani si to pořádně neuvědomíte a naráz zjistíte, že jste se přetrénovali. A nebo naopak...někdy dny plynou tak rychle, že vám uteče týden a vy zjistíte, že jste nevyběhli ani jednou.

- Cool down. Je úzce spojený s regenerací našeho těla. A co bysme rádi? Aby regenerace byla kvalitní, ale ne moc dlouhá, protože už se nemůžeme dočkat dalšího vyběhnutí, že :D A právě k tomu nám pomůže správný cool down. Takže přejdeme do svižné chůze, dáme si tak 5 - 8 minut a opět - nezasklíme strečink. Kdyby náhodou den po vašem běhu přišla zombie apokalypsa, správným cool downem zvyšujete šance na to, že budete schopní se den na to hýbat a běžet (a utíkat před případnými zombie, páč člověk nikdy neví :D)


Samozřejmě jsou tu i další vylepšováky jako úplně obyčejné sluchátka a pořádně motivační hudba, kamarád/kamarádka, která do toho půjde s vámi a během běhu s vámi vyřeší nejžhavější drby (ani nebudete vědět, že běžíte :D) a nebo vedení běžeckého deníku, kam si budete zapisovat kilometry, úspěchy, cíle a nějaké ty motivační bláboly (popřípadě mobilní aplikace, doporučuju používat).

Zajímavý point taky je, že pokud chcete při běhu tu pořádnou euforii, tak ta se prosím pěkně dostavuje hlavně u intenzivních sprintů a pro nás vytrvalce - asi po jedné hodině běhu :)

A jaké jsou vaše tipy? Co vám zpříjemňuje běh? Co děláte když už nemůžete (nebo spíš když si jen myslíte, že nemůžete :D)?

Žádné komentáře:

Okomentovat