pondělí 26. ledna 2015

Co si pohlídat při běhání v zimě?

Neexistuje špatné počasí, pouze špatné oblečení.

V první řadě si zkontrolujeme oblečení. Zlobři jsou jako cibule. Vemte si z nich příklad a buďte taky jako cibule! Mějte vrstvy! Spodní vrstva by měla být z materiálu, který dobře odvádí pot a udrží vás v suchu. Takže vsadíme spíš na umělé vlákna, přírodní materiál vodu vsakuje, vlákna nabobtnají a jsou neprodyšné. A to nechceme. Nahoru je fajn něco, v čem vás neprofoukne a v čem případně nepromoknete.
Pak někde doma vyštrachejte rukavice. Běžet s rukama v kapsách asi nebudete, takže garantuju, že je budete potřebovat.
Ožehavé téma - čepice. Ano, jasně, už teď slyším, že v čepici vypadáte jako pošuci :D Já taky. Ale když běžím, jsem pošuk v suchu a v teple :D Říká se, že až 40% tělesného tepla je možné ztratit hlavou a krkem. A navíc...je docela možné, že se zapotíte. Vážně chcete běžet s mokrou hlavou? V zimě? Pochybuju.
A ještě jedna velká prosba - může mi prosím někdo vysvětlit...KRAŤASY V ZIMĚ? Prosím? To jakože pujdete běhat a lýtka se vám zahřejou tím během nebo co? Já teda nevím jak vy, ale já si svoje lýtka držím v teple. Raděj si oblékněte míň horní polovinu těla, ale nahé nohy v zimě? Proč proboha?
Ponožky zvolte taky z umělého vlákna, já osobně běhám i v lyžařských, které dobře odvádí pot a zároveň jsou dost vysoké, takže mi netáhne na kotníky.
Boty jsou fajn s goretexovou úpravou.

S oblečením to rozhodně není potřeba extrémně vyhrotit. Zahřejeme se pohybem. Když se oblékneme příliš teple, budeme se pak víc potit - tím pádem zbytečně ztrácet víc vody z těla. takže ze začátku klidně můžeme cítit trošku chladno. (Pravidlo zní - oblečte se jako by bylo venku o deset stupňů více.)

A můžem vyrazit ven. Samozřejmě se nerozběhnem hned, ale nejdřív se zahřejem a dáme si strečink, že? Upozorňuju vás, že pokaždé když se před během nerozcvičíte, tak umře...ehm...jeden maličký roztomilý běžecký skřítek. Když se nerozcvičíte v zimě, umře jich rovnou deset. Fakt. Nekecám.

Rozhodně na sebe nemějte přehnané nároky. Je potřeba trénink přizpůsobit, nemůžete sami od sebe chtít výkon jako v příjemném jarním počasí, když je pod nulou a nohy se vám boří do sněhu. Jedem si pomalejší běhy, žádné snahy o rychlostní rekordy.

Po tréninku zase nezapomeneme na cool down, šup, šup se převlečeme do suchého, hlavně nepostáváme nikde venku v tom propoceném oblečení a pohlídáme si pitný režim (v létě to navádí samo, v zimě si často ani neuvědomíme, že máme žízeň).

U běhu v zimě je zkrátka super trošku víc zapojit hlavu a trošku víc vnímat svoje tělo. Uvědomit si, že mnohem snadněji může dojít ke zranění a mnohem rychleji se můžete přetrénovat. Tohle je jen výtah toho, co já využívám a pokládám za důležité. Pokud si nejste něčím jistí, zkuste zapátrat dál na internetu. A pokud narazíte na něco zajímavého ohledně zimních běhů, očekávám info tady v komentech :)

1 komentář:

  1. Hezký článek :-) Souhlasím a skřítka už nikdy nenechám umřít...občas to protahování totiž trošku odfláknu, ale odteď už ne :-)

    OdpovědětVymazat